Řepný či třtinový cukr?

Rozlišujte mezi Hnědý cukr a Třtinový cukr. Třtinový je z cukrové třtiny a melasu obsahuje v základní surovině. Kvalitnější hnědý cukr je vyroben z řepy a melasa je do nej přidávána až při výrobě. Levnější varianty jsou přibarvovány karamelem. Tmavá barva řepného cukru může vzniknout i tak, že jde o nerafinovaný cukr. Potíž je v tom, že obsahuje draselné soli, těžké kovy, mikroorganismy atd., které jsou zdraví škodlivé.

Třtinový cukr může mít barvu zlatavou, ale i tmavě hnědou a to podle obsahu melasy. Dalším rozdílem oproti cukru hnědému je ten, že je mnohem dražší.

Máte-li rádi třtinový cukr, pak jste si určitě všimli, jak se z něho snadno stane hrouda, protože rychle sbírá vlhkost z ovzduší. Vezměte dětem pár pěnových bonbónů a zamíchejte je do cukru. Bude do sebe sbírat vlhko a cukr zůstane sypký.

Obsah živin

Obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník a železo, ale v nepatrném množství. Jinak jde o celkem nepodstatný rozdíl, až na chuť, kterou má třtinový cukr trochu jinou. Je-li v receptu označen a nechceme přijít o jeho chuť, pak bychom ho řepkovým cukrem neměli nahrazovat.