INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:
Nakrouhejte zelí, pokud možno hodně najemno. Potom vše důkladně promíchejte se solí a kořením.
Zelí vkládejte do nádoby a dobře upěchujte rukou, nebo nějakou dřevěnou palicí. Zelí během pěchování, díky soli rychle začne pouštět vodu, kterou vybírejte. Tuto vodu si můžete zamrazit pro případnou další spotřebu.
Povrch přikryjte čistým plátnem (bakterie). pak na něj dejte vydrhnuté prkénko a jako zátěž položte nějaký těžký předmět (kámen obalený v igelitu). Zelí nechejte 1-2 dny v teplé místnosti a potom jej přendejte do chladné místnosti 8-10 stupňů. Zelí musí být po celou dobu ponořen do šťávy, jinak shnije.
Pravidelně kontrolujte. Během kvašení se můžete pokusit zelí vždy trochu více upěchovat, podpoříte tím únik plynů. Vždy hadr znovu spařte vodou a vydrhněte i prkénko horkou vodou, abyste do zelí nezanesli bakterie plísní. Je-li v zelí málo vody, a vy jste si zmrazili přebytečnou šťávu, tak ji do zelí dolejte. V případě, že jste na to zapomněli, dolejte tam převařenou, a chlazenou a osolenou vodu.

Ingredience
Postup
Nakrouhejte zelí, pokud možno hodně najemno. Potom vše důkladně promíchejte se solí a kořením.
Zelí vkládejte do nádoby a dobře upěchujte rukou, nebo nějakou dřevěnou palicí. Zelí během pěchování, díky soli rychle začne pouštět vodu, kterou vybírejte. Tuto vodu si můžete zamrazit pro případnou další spotřebu.
Povrch přikryjte čistým plátnem (bakterie). pak na něj dejte vydrhnuté prkénko a jako zátěž položte nějaký těžký předmět (kámen obalený v igelitu). Zelí nechejte 1-2 dny v teplé místnosti a potom jej přendejte do chladné místnosti 8-10 stupňů. Zelí musí být po celou dobu ponořen do šťávy, jinak shnije.
Pravidelně kontrolujte. Během kvašení se můžete pokusit zelí vždy trochu více upěchovat, podpoříte tím únik plynů. Vždy hadr znovu spařte vodou a vydrhněte i prkénko horkou vodou, abyste do zelí nezanesli bakterie plísní. Je-li v zelí málo vody, a vy jste si zmrazili přebytečnou šťávu, tak ji do zelí dolejte. V případě, že jste na to zapomněli, dolejte tam převařenou, a chlazenou a osolenou vodu.
Zanechte Odpověď