Množství1 Porce
 

KategorieKuchyně, , Metoda vaření
Hodnocení
 

Doba přípravy1 hodinaCelkový čas1 hodina
AutorHost

INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:

1

Nakrouhejte zelí, pokud možno hodně najemno. Potom vše důkladně promíchejte se solí a kořením.

2

Zelí vkládejte do nádoby a dobře upěchujte rukou, nebo nějakou dřevěnou palicí. Zelí během pěchování, díky soli rychle začne pouštět vodu, kterou vybírejte. Tuto vodu si můžete zamrazit pro případnou další spotřebu.

3

Povrch přikryjte čistým plátnem (bakterie). pak na něj dejte vydrhnuté prkénko a jako zátěž položte nějaký těžký předmět (kámen obalený v igelitu). Zelí nechejte 1-2 dny v teplé místnosti a potom jej přendejte do chladné místnosti 8-10 stupňů. Zelí musí být po celou dobu ponořen do šťávy, jinak shnije.

4

Pravidelně kontrolujte. Během kvašení se můžete pokusit zelí vždy trochu více upěchovat, podpoříte tím únik plynů. Vždy hadr znovu spařte vodou a vydrhněte i prkénko horkou vodou, abyste do zelí nezanesli bakterie plísní. Je-li v zelí málo vody, a vy jste si zmrazili přebytečnou šťávu, tak ji do zelí dolejte. V případě, že jste na to zapomněli, dolejte tam převařenou, a chlazenou a osolenou vodu.

Domácí kyselé zelí

Podíl

 

Ingredience

Postup

1

Nakrouhejte zelí, pokud možno hodně najemno. Potom vše důkladně promíchejte se solí a kořením.

2

Zelí vkládejte do nádoby a dobře upěchujte rukou, nebo nějakou dřevěnou palicí. Zelí během pěchování, díky soli rychle začne pouštět vodu, kterou vybírejte. Tuto vodu si můžete zamrazit pro případnou další spotřebu.

3

Povrch přikryjte čistým plátnem (bakterie). pak na něj dejte vydrhnuté prkénko a jako zátěž položte nějaký těžký předmět (kámen obalený v igelitu). Zelí nechejte 1-2 dny v teplé místnosti a potom jej přendejte do chladné místnosti 8-10 stupňů. Zelí musí být po celou dobu ponořen do šťávy, jinak shnije.

4

Pravidelně kontrolujte. Během kvašení se můžete pokusit zelí vždy trochu více upěchovat, podpoříte tím únik plynů. Vždy hadr znovu spařte vodou a vydrhněte i prkénko horkou vodou, abyste do zelí nezanesli bakterie plísní. Je-li v zelí málo vody, a vy jste si zmrazili přebytečnou šťávu, tak ji do zelí dolejte. V případě, že jste na to zapomněli, dolejte tam převařenou, a chlazenou a osolenou vodu.

Domácí kyselé zelí