INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:
Pozor měkké dýně se na kompot moc nehodí, správně by měla být po zavaření křupavá něco jako okurky a mnohé dýně se rychle rozvařují.
Dýni oloupeme od slupky a očistíme od jader a vatového středu.
Opláchneme a nakrájíme na 1,5 cm kostky.
Dáme do velkého hrnce, nasypeme kyselinou citronovou, nebo citronovou šťávu a zalejeme 2-3 litry vody tak, aby byla dýně ponořená.
Nahoru dáme talíř, který něčím zatížíme, protože dýně bude mít tendenci plavat a později nabude trochu na objemu, takže je nutná dost velká nádoba.
Necháme v chladu odležet asi 12 hodin. Po té vodu slejeme pryč a plníme do 0,3 l sklenic. Bude jich potřeba asi 30 ks, podle toho, jak velké kostky jste krájeli.
Oloupeme a odpeckujeme citrony, nakrájíme na tenké plátky po jednom kolečku vložíme do připravených sklenic.
Dýni, citronovou kůru ze 2 citronů (pokud možno bez bílé části slupky - je hořká), hřebíček a skořici povaříme asi 10-15 minut ve 2 l vody.
Až dýně začne sklovatět, vyjmeme slupky a koření, nasypeme cukr, kyselinu citronovou, přidáme další 1 litr vody, ananasový džus a mícháme, až se cukr rozpustí. Plníme do sklenic, do kterých jsme dali plátek citronu.
Kompot sterilizujeme 15 minut při 85 °C.

Ingredience
Postup
Pozor měkké dýně se na kompot moc nehodí, správně by měla být po zavaření křupavá něco jako okurky a mnohé dýně se rychle rozvařují.
Dýni oloupeme od slupky a očistíme od jader a vatového středu.
Opláchneme a nakrájíme na 1,5 cm kostky.
Dáme do velkého hrnce, nasypeme kyselinou citronovou, nebo citronovou šťávu a zalejeme 2-3 litry vody tak, aby byla dýně ponořená.
Nahoru dáme talíř, který něčím zatížíme, protože dýně bude mít tendenci plavat a později nabude trochu na objemu, takže je nutná dost velká nádoba.
Necháme v chladu odležet asi 12 hodin. Po té vodu slejeme pryč a plníme do 0,3 l sklenic. Bude jich potřeba asi 30 ks, podle toho, jak velké kostky jste krájeli.
Oloupeme a odpeckujeme citrony, nakrájíme na tenké plátky po jednom kolečku vložíme do připravených sklenic.
Dýni, citronovou kůru ze 2 citronů (pokud možno bez bílé části slupky - je hořká), hřebíček a skořici povaříme asi 10-15 minut ve 2 l vody.
Až dýně začne sklovatět, vyjmeme slupky a koření, nasypeme cukr, kyselinu citronovou, přidáme další 1 litr vody, ananasový džus a mícháme, až se cukr rozpustí. Plníme do sklenic, do kterých jsme dali plátek citronu.
Kompot sterilizujeme 15 minut při 85 °C.
Zanechte Odpověď