Množství1 Porce
KategorieMetoda vaření
Hodnocení
Doba přípravy1 hodinaTepelná úprava20 min.Celkový čas1 hodina 20 min.
AutorAdministrátor

INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:

1

Mléko (teplé) a trochu mouky dáme do misky, rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr. Počkáme až kvásek vzejde (zvětší svůj objem).
Rohlíky nakrájíme na kostičky.
Do kvásku dáme vejce, prosátý zbytek mouky, přidáme sůl a důkladně vypracujeme hladké těsto. Těsto nesmí být moc tuhé, protože když přidáme rohlík, vytáhne z něj vlhkost a knedlík by byl tvrdý. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidáme ještě mléko.
Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků.
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout až zdvojnásobí svou velikost.
Rozdělíme na 2 stejné kusy, prohněteme a vytvarujeme válečky. Měly by být tenké, protože při vaření hodně zvětší svůj objem.
Dáme si vařit vodu, nejlépe do velkého kastrolu. Já používám pekáček, který lze druhým pekáčkem přiklopit.
Než se voda uvaří, necháme knedlíky kynout ještě asi 15 minut a potom vaříme 20 minut v zakrytém kastrolu. Po 10-ti minutách knedlíky otočíme, aby se provařila i horní strana knedlíku.
Uvařené knedlíky propícháme špejlí, aby se nesrazily.

Podíl

 

Ingredience

Postup

1

Mléko (teplé) a trochu mouky dáme do misky, rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr. Počkáme až kvásek vzejde (zvětší svůj objem).
Rohlíky nakrájíme na kostičky.
Do kvásku dáme vejce, prosátý zbytek mouky, přidáme sůl a důkladně vypracujeme hladké těsto. Těsto nesmí být moc tuhé, protože když přidáme rohlík, vytáhne z něj vlhkost a knedlík by byl tvrdý. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidáme ještě mléko.
Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků.
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout až zdvojnásobí svou velikost.
Rozdělíme na 2 stejné kusy, prohněteme a vytvarujeme válečky. Měly by být tenké, protože při vaření hodně zvětší svůj objem.
Dáme si vařit vodu, nejlépe do velkého kastrolu. Já používám pekáček, který lze druhým pekáčkem přiklopit.
Než se voda uvaří, necháme knedlíky kynout ještě asi 15 minut a potom vaříme 20 minut v zakrytém kastrolu. Po 10-ti minutách knedlíky otočíme, aby se provařila i horní strana knedlíku.
Uvařené knedlíky propícháme špejlí, aby se nesrazily.

Houskový knedlík