Množství1 Porce
KategorieKuchyně, , Metoda vaření
Hodnocení
Doba přípravy1 hodinaCelkový čas1 hodina
Autor.Jirka

INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:

1

Nálev : do 1 litru vody 50 g soli, pro 6-7 kg okurek je třeba cca 5 litrů převařené vody se solí a
do tohoto množství cca 1 polévkovou lžíci octa.

2

Okurky : každou očistím kartáčkem a propíchám ostrou vidličkou po celé ploše.

3

Na dno nádoby dejte vinný, višňový a křenový list a přiměřeně kopru. Pak se okurky ukládají a mezi jednotlivé vrstvy dejte stroužky česneku a pásky křenu (lépe vyrovnává nerovnosti okurek).
Na 6-7 kg okurek použijte 6 česnekových hlav a jeden větší křen. Po doplnění poslední vrstvy okurkami zakončete stroužky česneku, křene, a dodejte vinný, višňový a křenový list a dávám 2-3 krajíce chleba (pro zakvašení ). Pak zalejte vlažným nálevem, aby byly okurky ponořeny. Následně je třeba na okurky dát plytký talířek nebo tácek a zatížit plast.láhev s vodou (pokud se nezatíží, jsou kvašáky duté), dále zakrýt utěrkou a dát do chladné místnosti na 10 dnů kvasit.
Následně kvašáky dejte do menších nádob a zalejte je nálevem, který je prosátý přes sítko. Pak je dejte do ledničky, kde už drží formu i nezatížené.

Kvašené okurky

Podíl

 

Ingredience

Postup

1

Nálev : do 1 litru vody 50 g soli, pro 6-7 kg okurek je třeba cca 5 litrů převařené vody se solí a
do tohoto množství cca 1 polévkovou lžíci octa.

2

Okurky : každou očistím kartáčkem a propíchám ostrou vidličkou po celé ploše.

3

Na dno nádoby dejte vinný, višňový a křenový list a přiměřeně kopru. Pak se okurky ukládají a mezi jednotlivé vrstvy dejte stroužky česneku a pásky křenu (lépe vyrovnává nerovnosti okurek).
Na 6-7 kg okurek použijte 6 česnekových hlav a jeden větší křen. Po doplnění poslední vrstvy okurkami zakončete stroužky česneku, křene, a dodejte vinný, višňový a křenový list a dávám 2-3 krajíce chleba (pro zakvašení ). Pak zalejte vlažným nálevem, aby byly okurky ponořeny. Následně je třeba na okurky dát plytký talířek nebo tácek a zatížit plast.láhev s vodou (pokud se nezatíží, jsou kvašáky duté), dále zakrýt utěrkou a dát do chladné místnosti na 10 dnů kvasit.
Následně kvašáky dejte do menších nádob a zalejte je nálevem, který je prosátý přes sítko. Pak je dejte do ledničky, kde už drží formu i nezatížené.

Kvašáky