INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:

Nejdůležitější na pečení chleba je kvalitní kvásek. Vše ostatní už je nepodstatné a časem se receptem přestanete řídit, protože zjistíte, že je to v podstatě jen o správném poměru mouky a vody.
ROZKVAS: Večer (22,00) smícháme suroviny na rozkvas a ledabyle zamícháme na hustou kaši, mísu neprodyšně zakryjte (tak, aby se folie těsta nedotýkala) a necháme 8-16 hodin rozkvasit. Čím mladší kvásek a chladnější místnost, tím déle necháváme kvasit.
Nyní si ODEBERTE 1 LŽÍCI do skleničky a nechejte na stole.

Ráno (8,00) má rozkvas minimálně dvojnáísobný objem. Uprostřed nesmí být propadlý.
Kvásek dejte do lednice na příští pečení. Nezapomeňte jej ale každý týden zase přikrmit.
Můžete si další lžíci dát na voskovaný papír a usušte na horší časy (když si jej např. zapomenete odebrat). Pak jej dejte na suché místo.

V této chvíli máte připravenou mouku s kořeníma solí.
Přidejte do rozkvasu vodu, rozmíchejte a potom přidejte většinu mouky. Zbytek mouky slouží na podsypávání při ručním hnětení. Ledabyle promícháme a necháme půl hodiny odpočinout.

Po půlhodině toto řidší těsto přendáme na pomoučený vál. Tam dále vypracováváme těsto tak, že jej tzv. překládáme - okraj těsta složíme do středu a zamáčkneme zápěstím, které má více síly než prsty.
Podsypáváme odloženou moukou, abychom dosáhli správné hustoty. Výsledné těsto nesmí téct, ale nesmí být ani moc tuhé, má být nadýchané a vláčné.

Po 10-15 minutách překládání bude těsto hladké a když za něj potáhnete, tak se neutrhne, ale natahuje se. To znamená, že je dostatečně propracované.
Vložíme jej do naolejované mísy, mísu zase neprodyšně zakryjte a dejte asi na 2 hodiny kynout.

Během kynutí (každých 40 minut) těsto překládáme na půl, vždy ze čtyř světových stran. Zprava doleva, zleva doprava, shora dolů, zespodu nahoru.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, přendejte jej na vál.
Nyní už nepoužívejte moc mouky, několikrát těsto přeložte a nakonec vykutálejte tvar bochníku.
(10,30) Utěrku posypejte škrobem, dejte do ošatky a vložte do ní bochník. Přehoďte na to další utěrku a nechejte zase asi 2 hodiny kynout a zase zdvojnásobí objem.
Zapněte troubu, vložte do ni 2 plechy (jeden úplně na dno, druhý tam, kde budete péct) a dejte na nejvyšší teplotu, jakou trouba má (250-300 °C).
Když je trouba rozpálená, do spodního plechu dejte 2 dl horké vody, aby se vnitřní vzduch zvlhčil.
(12,30) Na prkýnko si dejte pečící papír a opatrně na něj překlopte vykynutý bochník. Nahoře udělejte žiletkou (ostrým nožem) zářezy, aby z něj mohla unikat pára.
Bochník i s papírem šoupněte na horní rozpálený plech a troubu zavřete. Troubu přepneme asi na 250 °C.
Za 10 minut vyndejte spodní plech a teplotu snížíme na 180-190 °C. Pečeme dalších 30 minut, podle tvaru bochníku a výkonnosti trouby.
Propečený bochník vyjměte a poklepejte poí celé spodní části, pokud je zvuk dunivý, jakobyste klepali na dřevo, máme hotovo.

Po upečení přendejte na nějaký rošt, aby se chleba zespodu nezapařil. Můžete potřít vodou a přikrýt utěrkou. Kůrka je pak tenčí a není tak ostrá. Prostě každý, jak má rád. Krájíme až vychladne, jinak se chleba srazí.
Z tohoto těsta můžete upéct i dalamánky, kde je riziko nedopečení těsta menší.

Ingredience
Postup

Nejdůležitější na pečení chleba je kvalitní kvásek. Vše ostatní už je nepodstatné a časem se receptem přestanete řídit, protože zjistíte, že je to v podstatě jen o správném poměru mouky a vody.
ROZKVAS: Večer (22,00) smícháme suroviny na rozkvas a ledabyle zamícháme na hustou kaši, mísu neprodyšně zakryjte (tak, aby se folie těsta nedotýkala) a necháme 8-16 hodin rozkvasit. Čím mladší kvásek a chladnější místnost, tím déle necháváme kvasit.
Nyní si ODEBERTE 1 LŽÍCI do skleničky a nechejte na stole.

Ráno (8,00) má rozkvas minimálně dvojnáísobný objem. Uprostřed nesmí být propadlý.
Kvásek dejte do lednice na příští pečení. Nezapomeňte jej ale každý týden zase přikrmit.
Můžete si další lžíci dát na voskovaný papír a usušte na horší časy (když si jej např. zapomenete odebrat). Pak jej dejte na suché místo.

V této chvíli máte připravenou mouku s kořeníma solí.
Přidejte do rozkvasu vodu, rozmíchejte a potom přidejte většinu mouky. Zbytek mouky slouží na podsypávání při ručním hnětení. Ledabyle promícháme a necháme půl hodiny odpočinout.

Po půlhodině toto řidší těsto přendáme na pomoučený vál. Tam dále vypracováváme těsto tak, že jej tzv. překládáme - okraj těsta složíme do středu a zamáčkneme zápěstím, které má více síly než prsty.
Podsypáváme odloženou moukou, abychom dosáhli správné hustoty. Výsledné těsto nesmí téct, ale nesmí být ani moc tuhé, má být nadýchané a vláčné.

Po 10-15 minutách překládání bude těsto hladké a když za něj potáhnete, tak se neutrhne, ale natahuje se. To znamená, že je dostatečně propracované.
Vložíme jej do naolejované mísy, mísu zase neprodyšně zakryjte a dejte asi na 2 hodiny kynout.

Během kynutí (každých 40 minut) těsto překládáme na půl, vždy ze čtyř světových stran. Zprava doleva, zleva doprava, shora dolů, zespodu nahoru.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, přendejte jej na vál.
Nyní už nepoužívejte moc mouky, několikrát těsto přeložte a nakonec vykutálejte tvar bochníku.
(10,30) Utěrku posypejte škrobem, dejte do ošatky a vložte do ní bochník. Přehoďte na to další utěrku a nechejte zase asi 2 hodiny kynout a zase zdvojnásobí objem.
Zapněte troubu, vložte do ni 2 plechy (jeden úplně na dno, druhý tam, kde budete péct) a dejte na nejvyšší teplotu, jakou trouba má (250-300 °C).
Když je trouba rozpálená, do spodního plechu dejte 2 dl horké vody, aby se vnitřní vzduch zvlhčil.
(12,30) Na prkýnko si dejte pečící papír a opatrně na něj překlopte vykynutý bochník. Nahoře udělejte žiletkou (ostrým nožem) zářezy, aby z něj mohla unikat pára.
Bochník i s papírem šoupněte na horní rozpálený plech a troubu zavřete. Troubu přepneme asi na 250 °C.
Za 10 minut vyndejte spodní plech a teplotu snížíme na 180-190 °C. Pečeme dalších 30 minut, podle tvaru bochníku a výkonnosti trouby.
Propečený bochník vyjměte a poklepejte poí celé spodní části, pokud je zvuk dunivý, jakobyste klepali na dřevo, máme hotovo.

Po upečení přendejte na nějaký rošt, aby se chleba zespodu nezapařil. Můžete potřít vodou a přikrýt utěrkou. Kůrka je pak tenčí a není tak ostrá. Prostě každý, jak má rád. Krájíme až vychladne, jinak se chleba srazí.
Z tohoto těsta můžete upéct i dalamánky, kde je riziko nedopečení těsta menší.
Zanechte Odpověď