Množství1 Porce
KategorieKuchyně, , Metoda vaření
Hodnocení
Doba přípravy5 min.Tepelná úprava20 min.Celkový čas25 min.
Autor.Jarča

INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:

1

Ingredience (mimo octu) dáme do hrnce a povaříme asi 20 minut. Asi 1 hodinu necháme odstát. Potom nalijeme ocet, vše procedíme a nalejeme do sklenic jako zásobu na veškeré sladkokyselé zavařování. Kdybychom na okurky dali nálev vč. koření, bude každá sklenice jiná, podle toho, kolik se do sklenice dostalo např. pepře. Dělám nálevu vždy více, protože zavařuju postupně podle toho, jak plodí zahrada. Není potřeba při každé nové úrodě dodělávat nový nálev.

2

Kartáčkem omyjeme okurky a propícháme je jehlicí, aby nasákly nálev a byly křupané. Do sklenice 0,7 dáme 1 lžičku hořčičných semínek, 4 kolečka mrkve, 1 velké kolečko cibule, 1 velké kolečko křene, kousek kopru. Pak napěchujeme okurky a zalejeme připraveným nálevem.
Můžeme sterilovat 15 min. při 85°C.
Lze sterilovat i v mikrovlnce tak, že vynásobím počet sklenic (0,7l) 8 minutami a při výkonu asi 750 nechám zavíčkované sklenice zavařit. Jinak řečeno 6 sklenic 0,7 l se v mikrovlnce točí 48 minut.
Vyjmeme na stůl a až sklenice trochu vychladne = je horká jen tolik, že ji snadno chytím do ruky, tak vše obrátím vzhůru nohama a nechám úplně vychladnout.

3

Pokud jste někde udělali chybu a některá sklenice nechytla, poznáte to poklepem na víčko. Ty které nechytily vydávají zvuk jako byste tloukli do bubínku, chycené jsou téměř "hluché".
Ty, které nechytily a budete je chtít zavařit znovu, budou už moc měkké, proto si je označte a nechejte např. na salát. Nebo je jednoduše dejte do lednice a asi po týdnu je můžete konzumovat.

Nálev na "Znojemské okurky"

Podíl

 

Ingredience

Postup

1

Ingredience (mimo octu) dáme do hrnce a povaříme asi 20 minut. Asi 1 hodinu necháme odstát. Potom nalijeme ocet, vše procedíme a nalejeme do sklenic jako zásobu na veškeré sladkokyselé zavařování. Kdybychom na okurky dali nálev vč. koření, bude každá sklenice jiná, podle toho, kolik se do sklenice dostalo např. pepře. Dělám nálevu vždy více, protože zavařuju postupně podle toho, jak plodí zahrada. Není potřeba při každé nové úrodě dodělávat nový nálev.

2

Kartáčkem omyjeme okurky a propícháme je jehlicí, aby nasákly nálev a byly křupané. Do sklenice 0,7 dáme 1 lžičku hořčičných semínek, 4 kolečka mrkve, 1 velké kolečko cibule, 1 velké kolečko křene, kousek kopru. Pak napěchujeme okurky a zalejeme připraveným nálevem.
Můžeme sterilovat 15 min. při 85°C.
Lze sterilovat i v mikrovlnce tak, že vynásobím počet sklenic (0,7l) 8 minutami a při výkonu asi 750 nechám zavíčkované sklenice zavařit. Jinak řečeno 6 sklenic 0,7 l se v mikrovlnce točí 48 minut.
Vyjmeme na stůl a až sklenice trochu vychladne = je horká jen tolik, že ji snadno chytím do ruky, tak vše obrátím vzhůru nohama a nechám úplně vychladnout.

3

Pokud jste někde udělali chybu a některá sklenice nechytla, poznáte to poklepem na víčko. Ty které nechytily vydávají zvuk jako byste tloukli do bubínku, chycené jsou téměř "hluché".
Ty, které nechytily a budete je chtít zavařit znovu, budou už moc měkké, proto si je označte a nechejte např. na salát. Nebo je jednoduše dejte do lednice a asi po týdnu je můžete konzumovat.

Nálev na „Znojemské okurky“