Množství1 Porce
KategorieKuchyněMetoda vaření
Hodnocení
Doba přípravy30 min.Tepelná úprava1 hodina 30 min.Celkový čas2 hod.
Autor.Jirka

INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:

1

Kyselé zelí a maso děláme samostatně ve dvou hrncích
Kyselé zelí zbavíme nálevu a překrájíme. Vložíme do hrnce, přidáme vodu, kmín, sladkou papriku, hovězí bujón a dusíme do měkka pod poklicí (cca 40 minut ).
Na pánvičku dáme lžíci sádla, přidáme hladkou mouku, zapražíme a následně vmícháme do zelí, důkladně promícháme a krátce povaříme.
Do většího hrnce dáme rozpustit vepřové sádlo, pak přidáme nakrájenou cibuli. Snažíme se ji dělat pozvolna na mírném ohni až do zlatavé barvy, poté přidáme nakrájené vepřové plecko cca 3 x 3 cm, sůl, kmín, černý pepř, chilli, sladkou papriku - vše mícháme asi 2-3 minuty, aby se maso zatáhlo.
Následně do hrnce přidáme vodu (aby bylo maso pod vodou), bujón, 3 krajíce chleba, na kostičky nakrájeného, pro zahuštění šťávy.

2

V okamžiku, kdy je maso měkké, vmícháme vše do hotového zelí a důkladně promícháme. Pokud je směs příliš vodnatá, dohustíme následně: do kastrolku dáme nastrouhané brambory, které zalijeme vařící vodou a krátce mícháme na mírném plameni, než nám bramborová směs zhoustne. Poté směs také vmícháme do zelí s masem, čímž docílíme správné hustoty pokrmu.
Dochutíme dodáním namačkaného česneku, případně pro zvýšení pikantnosti guláše přidáme chilli, pepř, dosolíme. Pokud guláš máme rádi kyselejší, přidáme vymačkanou vodu ze zelí.

3

Segedínský guláš se podává s houskovými knedlíky, nebo s pečivem.

Segedínský guláš

Podíl

 

Ingredience

Postup

1

Kyselé zelí a maso děláme samostatně ve dvou hrncích
Kyselé zelí zbavíme nálevu a překrájíme. Vložíme do hrnce, přidáme vodu, kmín, sladkou papriku, hovězí bujón a dusíme do měkka pod poklicí (cca 40 minut ).
Na pánvičku dáme lžíci sádla, přidáme hladkou mouku, zapražíme a následně vmícháme do zelí, důkladně promícháme a krátce povaříme.
Do většího hrnce dáme rozpustit vepřové sádlo, pak přidáme nakrájenou cibuli. Snažíme se ji dělat pozvolna na mírném ohni až do zlatavé barvy, poté přidáme nakrájené vepřové plecko cca 3 x 3 cm, sůl, kmín, černý pepř, chilli, sladkou papriku - vše mícháme asi 2-3 minuty, aby se maso zatáhlo.
Následně do hrnce přidáme vodu (aby bylo maso pod vodou), bujón, 3 krajíce chleba, na kostičky nakrájeného, pro zahuštění šťávy.

2

V okamžiku, kdy je maso měkké, vmícháme vše do hotového zelí a důkladně promícháme. Pokud je směs příliš vodnatá, dohustíme následně: do kastrolku dáme nastrouhané brambory, které zalijeme vařící vodou a krátce mícháme na mírném plameni, než nám bramborová směs zhoustne. Poté směs také vmícháme do zelí s masem, čímž docílíme správné hustoty pokrmu.
Dochutíme dodáním namačkaného česneku, případně pro zvýšení pikantnosti guláše přidáme chilli, pepř, dosolíme. Pokud guláš máme rádi kyselejší, přidáme vymačkanou vodu ze zelí.

3

Segedínský guláš se podává s houskovými knedlíky, nebo s pečivem.

Segedínský guláš