Množství1 Porce
Doba přípravy2 hod. 48 min.Celkový čas2 hod. 48 min.
Autor.Jarča

INGREDIENCE - jednotlivé položky na vaření:

1

Pozor na čistotu rukou a nádob, aby se těsto nenakazilo bakteriemi - viz foto špinavých rukou a těsta.
1. DEN večer - ze 150 g hladké pšeničné mouky (00), 50 g vlažné vody, 25 g medu a 25 g jogurtu vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme bochánek, nahoře nastřihneme kříž, aby mohly unikat bublinky a dáme do sklenice, kterou lehce přikryjeme, aby moc nevysychal a dáme do tepla kolem 25 °C.
2. DEN - neděláme nic, kvásek (startér) se velmi zvolna probouzí.
3. DEN večer - vytvoříme těsto ze 100 g hladké mouky, 50 g vody a 40 g startéru. Startér rozmícháme ve vodě a postupně přidáme mouku. Vyválíme z něj pruh těsta, který 3x přeložíme zase rozválíme a přeložíme a ještě jednou zopakujeme. Nakonec srolujeme do ruličky Dáme do tepla kynout. Zbytek startéru si dáme stranou a využijeme jej při nějakém vaření, ještě totiž nemá sílu zvednout těsto.
4 DEN večer - kvásek by už měl zvětšit svou velikost 2-3x. Pokud tomu tak není, zvyšte teplotu např. termoforem, dekou,.... Pokud se vám ale zdá, že kvásek vyběhl a začíná zase zmenšovat svůj objem, nakrmte jej už během dne. A další krmení přizpůsobte tomu jak vypadá. Krmíme vždy, když se kvásek začne zase zmenšovat.
5. DEN večer - vytvoříme těsto ze 100 g hladké mouky, 50 g vody a 40 g startéru. Dáme do tepla kynout.
6. DEN večer - vytvoříme těsto ze 100 g hladké mouky, 50 g vody a 10 g startéru. Dáme do tepla kynout. Startéru dáme tedy méně a teplotu okolí bychom měli mít kolem 28 °C.
7. DEN ráno - kvásek by měl ztrojnásobit svůj objem. Pokud ne přidáme asi 10 g medu a omlazujeme jako večer, tzn. vytvoříme těsto ze 100 g hladké mouky, 50 g vody a 10 g startéru. Dáme do tepla kynout.
7. DEN večer - kvásek zase ztrojnásobil svůj objem. Znovu jej tedy omladíme a dáme do tepla.
8. DEN z kvásku už bychom mohli péct. Množství kvásku můžete použít o trochu méně než u kvásku žitného, protože je hustější. pokud se vám zdá, že kvásek je stále líný a neztrojnásobil svůj objem který si dokáže udržet asi 20 hodin, tak jen přikrmte a pokračujte s krmením až dokud se vám silný zdá.

2

V den pečení si odeberte 40 g startéru, rozmícháme v 50 g vody a přidáme 100 g mouky. Postupujeme jako obvykle, ale tentokrát necháme kvásek jen 4 hodiny v místnosti, pak sklenici pevně uzavřeme a dáme do lednice. Po třech dnech zkontrolujeme, pokud vypadá stále stejně, vrátíme do lednice, když je řídký (hladový), tak kvásek obvyklým způsobem nakrmíme.

lievito madre

[cooked-sharing]

 

Ingredience

Postup

1

Pozor na čistotu rukou a nádob, aby se těsto nenakazilo bakteriemi - viz foto špinavých rukou a těsta.
1. DEN večer - ze 150 g hladké pšeničné mouky (00), 50 g vlažné vody, 25 g medu a 25 g jogurtu vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme bochánek, nahoře nastřihneme kříž, aby mohly unikat bublinky a dáme do sklenice, kterou lehce přikryjeme, aby moc nevysychal a dáme do tepla kolem 25 °C.
2. DEN - neděláme nic, kvásek (startér) se velmi zvolna probouzí.
3. DEN večer - vytvoříme těsto ze 100 g hladké mouky, 50 g vody a 40 g startéru. Startér rozmícháme ve vodě a postupně přidáme mouku. Vyválíme z něj pruh těsta, který 3x přeložíme zase rozválíme a přeložíme a ještě jednou zopakujeme. Nakonec srolujeme do ruličky Dáme do tepla kynout. Zbytek startéru si dáme stranou a využijeme jej při nějakém vaření, ještě totiž nemá sílu zvednout těsto.
4 DEN večer - kvásek by už měl zvětšit svou velikost 2-3x. Pokud tomu tak není, zvyšte teplotu např. termoforem, dekou,.... Pokud se vám ale zdá, že kvásek vyběhl a začíná zase zmenšovat svůj objem, nakrmte jej už během dne. A další krmení přizpůsobte tomu jak vypadá. Krmíme vždy, když se kvásek začne zase zmenšovat.
5. DEN večer - vytvoříme těsto ze 100 g hladké mouky, 50 g vody a 40 g startéru. Dáme do tepla kynout.
6. DEN večer - vytvoříme těsto ze 100 g hladké mouky, 50 g vody a 10 g startéru. Dáme do tepla kynout. Startéru dáme tedy méně a teplotu okolí bychom měli mít kolem 28 °C.
7. DEN ráno - kvásek by měl ztrojnásobit svůj objem. Pokud ne přidáme asi 10 g medu a omlazujeme jako večer, tzn. vytvoříme těsto ze 100 g hladké mouky, 50 g vody a 10 g startéru. Dáme do tepla kynout.
7. DEN večer - kvásek zase ztrojnásobil svůj objem. Znovu jej tedy omladíme a dáme do tepla.
8. DEN z kvásku už bychom mohli péct. Množství kvásku můžete použít o trochu méně než u kvásku žitného, protože je hustější. pokud se vám zdá, že kvásek je stále líný a neztrojnásobil svůj objem který si dokáže udržet asi 20 hodin, tak jen přikrmte a pokračujte s krmením až dokud se vám silný zdá.

2

V den pečení si odeberte 40 g startéru, rozmícháme v 50 g vody a přidáme 100 g mouky. Postupujeme jako obvykle, ale tentokrát necháme kvásek jen 4 hodiny v místnosti, pak sklenici pevně uzavřeme a dáme do lednice. Po třech dnech zkontrolujeme, pokud vypadá stále stejně, vrátíme do lednice, když je řídký (hladový), tak kvásek obvyklým způsobem nakrmíme.

Výroba pšeničného kvásku